26. august 2015

Hovedreglen


De færøske betingelser

Et lille land og udkantsområde har få økonomiske ben at stå på og er ekstremt påvirkelig fra økonomiske mekanismer uden for egen indflydelse. Dette gør landet ekstremt sårbart. Det gælder også for det færøske samfund, der har levet og lever under:

Store udsving i klimatiske forhold
Store udsving i fiskebestandene
Store udsving i den internationale økonomi
Store udsving i den færøske befolknings lyst til at bosætte sig i landet

Et lille lands effektiveste middel mod uforudsigelige hændelser er rettighed omhu udført af en effektiv administration, der under høje administrative standar­der og baseret på nøgterne data giver et kvalificeret bud på en fornuftig planlægning, samt at denne planlægning skal løbende tiden justeres, men kun på grundlag af fakta. 
Derfor bliver hovedreglen for udviklingen af det færøske samfund:

Jo mindre et land er, des dygtigere skal administrationen være, 
for at opveje det lille lands sårbarhed.

Det færøske samfunds stabilitet, tillidsniveau og fremtidsmuligheder
En stabiliserende faktor i det færøske samfund har gennem mange år, været det færøsk befolknings ar­bejdssomhed og stiltiende accept af dårlige standarder eller ligefrem elendige vilkår i det færøske samfund. 
En anden stabiliserende faktor er den økonomiske hjælp til udbygning af det færøske samfund, velfærdsydelser til færinger i det danske samfund og udligningsordningerne gennem blokordningen fra den danske stat. De er er historisk set stabil elementer­ i det færøske samfunds økonomiske grundlag. Ligeledes har de forskellige parlamentariske forsamlinger i det danske rige i store træk været positive overfor færøske behov, hvis ellers den færøske ­argumentation har været kvalificeret.

Det færøske samfunds fremtid som en moderne velfærdssamfund må have et ideal, der så vidt muligt sikrer stabilitet til den færøske befolkning. Ligesom alle andre velfærdssamfund, som den færøske befolkning sammenligner deres samfund med. Derfor er enhver diskussion, der ikke tager udgangspunkt i ovenstående regel en pseudodiskussion, der har en anden skjult agenda end at tjene det færøske samfund og dets befolkning.

En lemfældig administrationspraksis som hidtil skaber usikkerhed. Så længe befolkningen ikke har en grundliggende tillid til det færøske samfundssystem vil den naturligvis søge stabilitet andensteds, enten ved at flytte til et bedre velfærdssamfund eller ved at sikre og udbygge tilknytningen til Rigsfællesskabet.

Al snak om øget færøsk selvstændighed eller andre vilde planer, der ikke tager højde for højere admini­strationsstandarder og dermed et højere funktions­niveau i den færøske samfund er galmandsværk. Et selvstændigt Føroyar er måske en mulighed, men vejen til selvstændighed går gennem nøje hensyntagen til ovenstående regel. 

Alt andet er hazardspil.

-------

Ole Wich - august 2015